ADG zet grote stappen in hun medewerkersbeleving
- 21 11 2024
- in
- by Monique van Geest
ADG zet grote stappen in hun medewerkersbeleving
Over ADG Dienstengroep
ADG Dienstengroep is een familiebedrijf waaronder tien bedrijven vallen, verdeeld over twee groepen: facilitaire diensten en zorg & veiligheid. Bij ADG steken 15.000 hardwerkende mensen elke dag weer hun handen uit de mouwen. Het bedrijf staat bekend om de waardering voor hun vakmensen. Veel medewerkers werken bij klanten op locatie, bijvoorbeeld als huismeester, schoonmaker of facilitair medewerker.
Medewerkersbeleving wordt steeds belangrijker voor ADG
Een aantal jaar geleden besloot ADG om flink in te zetten op het verbeteren van de medewerkersbeleving. Daar waren een aantal redenen voor. "De arbeidsmarkt is erg krap, zeker als het gaat om vakmensen," vertelt Sterre Scholten, die sinds 2023 verantwoordelijk is voor het verbeteren van de medewerkersbeleving bij ADG. "Bij ADG zijn we ervan overtuigd dat vakmensen essentieel zijn voor het draaiend houden van de samenleving. Dat maakt het extra belangrijk om de vakmensen die we hebben aan ons te binden en gelukkig te houden. We willen dat iedereen zich gewaardeerd voelt en erbij hoort. Want wij geloven: als je goed bent voor mensen, zijn zij goed voor jou."
Ook nieuwe wetgeving speelde een rol. Vanaf 1 januari 2025 moeten bedrijven voldoen aan de CSRD-wetgeving vanuit Europa. Sterre legt uit: "Ieder bedrijf moet in de toekomst rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid. Bij ons is werkgeluk daarin een belangrijke pijler. Dat was een extra stimulans om serieus aan de slag te gaan met het meten en verbeteren van de medewerkersbeleving binnen ADG."
De uitgangssituatie: weinig structureel inzicht
Voordat ADG met deze verbeterslag begon, was er weinig zicht op de medewerkersbeleving. "De meeste bedrijven die onder ADG vallen, deden nog geen structurele metingen op dit gebied," vertelt Sterre. "Sommige bedrijven deden wel één keer per jaar een medewerkerstevredenheidsonderzoek, maar dat geeft te weinig inzicht. Zo’n meting komt vaak te laat. Als er problemen zijn, dan wil je daar direct actie op kunnen nemen. Dat lukt niet als je maar één keer per jaar meet hoe tevreden je medewerkers zijn.”
Het was dus tijd om hier serieuzer mee aan de slag te gaan.
ADG begon met een uitgebreide inventarisatie op basis van interviews
ADG besloot het grondig aan te pakken en schakelde de hulp in van Anouk Piening, eigenaar van Studio CIX en expert op het gebied van klant- en medewerkersbeleving. Zij startte met een uitgebreide inventarisatie van de medewerkersbeleving bij elk bedrijf.
“We zijn gestart met diepte-interviews bij alle bedrijven," vertelt Anouk. "Zo hebben we de ervaringen van medewerkers tijdens hun hele loopbaan in kaart gebracht. Welke stappen doorlopen ze? Hoe ervaren ze die? En wat zijn de belangrijkste momenten? Deze interviews leverden een heleboel waardevolle inzichten én een roadmap met verbeterinitiatieven op."
Continu inzicht in de medewerkersbeleving met Insocial
De basis was hiermee gelegd, maar ADG wilde meer. Dit moest geen eenmalig project worden, maar een doorlopend verbeterproces. Daarom zocht ADG naar een manier om continu inzicht te creëren in de medewerkersbeleving. Insocial bleek daarvoor de beste oplossing. Samen met Insocial heeft ADG journey metingen ingevoerd op belangrijke momenten in de loopbaan van medewerkers. Nu ontvangen medewerkers op die momenten een vragenlijst, bijvoorbeeld na een sollicitatie, onboarding of functiewijziging. Zo hebben de bedrijven van ADG altijd inzicht in hoe medewerkers zich voelen en kunnen ze snel actie ondernemen als er iets niet goed gaat.
De grootste uitdaging: iedereen intern meekrijgen
Nadat Insocial was geïmplementeerd, werd het tijd voor de volgende stap: daadwerkelijk iets doen met de opgehaalde feedback. Dat bleek een flinke uitdaging. De bedrijven vonden het lastig om structureel tijd vrij te maken om de feedback te analyseren en verbeteracties uit te zetten. Anouk kwam met de oplossing: "We hebben voor elk bedrijf overzichtelijke rapportages gemaakt. Daarnaast hebben we afgesproken dat alle bedrijven de inzichten uit de journey metingen periodiek bespreken en dat ze jaarlijks een sessie over het medewerkerstevredenheidsonderzoek organiseren. Zo weten we zeker dat er op die momenten in elk geval aandacht aan besteed wordt." ADG investeerde ook in training en ondersteuning. Anouk: "We leren mensen hoe het systeem werkt, maar vooral ook hoe je de data kunt interpreteren en omzetten in concrete verbeteringen."
Waardevolle inzichten door slim gebruik van data
Inmiddels zijn de eerste stappen gezet en mag het resultaat er wezen. Bij veel bedrijven zijn er nu al waardevolle inzichten naar boven gekomen. Wat voorbeelden:
Bij een van de bedrijven bleek dat stagiaires die na hun stage in dienst kwamen geen volledige onboarding kregen. "We gingen er automatisch vanuit dat zij alles al wisten," legt Anouk uit. "Maar ook zij hebben behoefte aan een gedegen inwerktraject."
Bij de detacheringsbedrijven kwam het thema 'binding' sterk naar voren. "We vroegen eerst alleen óf mensen zich verbonden voelden," vertelt Sterre. "Nu vragen we door: waarom voelen ze zich niet verbonden en wat kunnen we doen om dat te verbeteren? Daardoor weten we nu wat we concreet kunnen aanpakken om dit te verbeteren."
Een ander sprekend voorbeeld kwam na een kantoorverhuizing. "Sommige afdelingen waren zeer positief, andere juist niet," vertelt Anouk. "Dankzij de open feedback ontdekten we dat dit te maken had met reisafstand. Voor de ene groep betekende de verhuizing een upgrade van hun werkplek, voor de andere groep vooral een langere reistijd."
Op alle lagen binnen ADG leeft medewerkersbeleving nu meer
De nieuwe aanpak zorgt voor andere gesprekken binnen de organisatie. "Medewerkerbeleving is niet langer een HR-onderwerp," vertelt Sterre. "Het leeft nu op alle niveaus in de organisatie, van directie tot werkvloer."
Het management van ADG heeft nu ook meer zicht op de medewerkersbeleving. Sterre legt uit: "Natuurlijk is het aan het bedrijf zelf om verbeteringen door te voeren, maar ze kunnen nu wel het gesprek aangaan als ze in de data zien dat er ergens iets speelt."
Voor ADG is het nu tijd om door te pakken
De eerste reacties van medewerkers zijn erg positief. "In de open feedback zie je dat mensen het heel fijn vinden dat er nu überhaupt dit soort onderzoeken worden gedaan," vertelt Anouk. “Natuurlijk brengt dat ook verwachtingen met zich mee. De volgende uitdaging is dan ook om alle inzichten om te zetten naar concrete verbeteringen. Daar zijn we nu volop mee bezig.”
Tips voor andere organisaties
Voor organisaties die ook met medewerkersbeleving aan de slag willen, heeft Anouk nog wat belangrijke tips:
- Begin met kwalitatief onderzoek
“Het is fijn om de ervaring van medewerkers een keer goed te doorleven. Kwalitatief onderzoek, bijvoorbeeld in de vorm van interviews, helpt daarbij. Daarna is het veel duidelijker waarom het meten van de medewerkersbeleving zo belangrijk is. Ook weet je hierna beter op welke momenten in de loopbaan van je medewerkers je feedback wilt vragen." - Denk goed na over je data
"Je moet van tevoren goed bedenken welke metadata je naar Insocial stuurt en welke groepen je wilt kunnen vergelijken. Achteraf data toevoegen kost namelijk veel tijd." - Investeer in begeleiding
"Zorg dat mensen snappen hoe ze de inzichten moeten interpreteren en omzetten naar actie. Anders blijft het bij meten en verbetert er uiteindelijk niks."
"Het is een investering," besluit Sterre. "Maar als je het goed aanpakt, krijg je er waardevolle inzichten voor terug die je helpen je medewerkers beter te begrijpen en te behouden."