Wat zijn Rich Snippets?
Rich Snippets zijn eigenlijk specifieke gemarkeerde gegevens die je laat zien in een zoekresultaat waardoor deze meer opvalt. Dit bereik je door een kleine stukje code toe te voegen aan een specifieke wegpagina van je website. Door dit stukje code herkent een zoekmachine om wat voor content het gaat. Dit is gebaseerd op de data van schema.org, wat toegepast kan worden op zowel Google, Bing en Yahoo. Een aantal soorten Rich Snippets zijn:
- Producten
Bij de product snippet komen bepaalde producten naar boven inclusief een afbeelding, prijs, aanbieder, en verzendkosten. Zo komt bijvoorbeeld het volgende resultaat als allereerst naar boven als je zoekt naar een Canon camera.
- Recepten
Ook voor recepten bestaat er een aparte snippet. Hierbij zie je bijvoorbeeld een afbeelding van wat je hebt opgezocht, zoals deze cheesecake!
- Evenementen
Organiseer je veel evenementen? Dan bestaat hiervoor een Rich Snippet waardoor evenementen worden getoond in de zoekresultaten. Hierbij verschijnt de datum, de naam van het evenement en de locatie.
- Reviews
De Review Snippet van Google bestaat uit 5 sterren die verschijnen bij een zoekresultaat. Hierdoor zie je in één oogopslag hoe een bedrijf gemiddeld scoort op basis van reviews. In het voorbeeld hieronder, van onze klant Cosmo Hairstyling, zie je een beoordeling gegeven in sterren. Hiernaast staat de gemiddelde beoordeling in cijfers (4,7 uit 5) en het aantal beoordelingen (2552). Zo weet je als zoeker dus dat de meeste reviews over deze salon erg positief zijn.
Val op met de Review Snippet van Google!
Met deze gele sterren creëer je dus gelijk vertrouwen en kun je potentiële klanten sneller overtuigen. Plus je valt meer op tussen alle andere resultaten die deze sterren niet hebben. De Review Snippet is zowel verkrijgbaar voor organische als betaalde zoekresultaten.
Betaalde zoekresultaten
Om de Review Snippet te verkrijgen voor betaalde zoekresultaten dien je 100 unieke reviews per jaar en per land te ontvangen. Met Insocial verzamel je reviews met je survey en is dit aantal zo behaald. Hiervoor werken wij samen met de Feedback Company. De Feedback Company is een Google Trusted Partner en zij zorgen ervoor dat de reviews die je met InSocial ophaalt zichtbaar zijn in betaalde zoekresultaten.
Wanneer je de vijf sterren bij je advertentie hebt staan, zul je meer opvallen dan advertenties zonder beoordelingen! Dit verhoogt dan ook je Click Through Rate (CTR). Een hogere CTR betekent ook een hogere Quality Score. Hierdoor zal jouw advertentie dus ook weer stijgen in ranking!
Organische zoekresultaten
Voor organische zoekresultaten gaat het er om hoe je jouw reviews publiceert op jouw website. Google dient deze te herkennen als zijnde ‘reviews’. Hiervoor is de juiste implementatie nodig en moet je ervoor zorgen dat je voor jouw website de juiste schema mark up gebruikt. (Alles over schema mark up vind je hier: www.schema.org)
Je kunt hiervoor het beste reviews van een specifiek product op de landingspagina van dat product te plaatsen. Op deze manier plaats je de meest relevante reviews bij het juiste product. Daarnaast is het voor je Search Engine Optimization (SEO) belangrijk dat je ook een webpagina hebt waar alle reviews staan geplaatst en dat je hiernaar linkt.
Een voorbeeld: onze klant InShared, een verzekeringsmaatschappij, biedt verschillende soorten verzekeringen aan, op hun website. Een autoverzekering, inboedelverzekering of bijvoorbeeld een reisverzekering. Op de landingspagina van autoverzekeringen zie je dan ook de gemiddelde beoordeling over deze specifieke soort verzekering.
Zichtbaarheid van Rich Snippets
Rich Snippets zijn niet per direct zichtbaar in de zoekresultaten. Een zoekmachine moet hiervoor namelijk jouw webpagina crawlen om te bepalen welke Rich Snippet er getoond kan worden. Je kunt dit proces gelukkig versnellen door Google te verzoeken jouw pagina opnieuw te crawlen. Deze mogelijkheid vind je in Google Search Console onder Crawl > Fetch as Google.
De kracht van reviews
Reviews zijn heel gebruikelijk om te lezen voordat een bepaalde beslissing wordt gemaakt. Dit principe heet ‘sociale bewijskracht’ en is een van de zes overtuigingsprincipes van de wetenschapper Cialdini. Waarom werkt dit principe zo goed? Dat lees je in deze white paper.