15 jaar geleden was hét nog het middel om te communiceren met je vrienden. Je SMSte elkaar continu. Door haar vervanger, WhatsApp, zou je denken dat SMS tegenwoordig redelijk is lijkt ingehaald door technologie. Maar integendeel. SMS wordt nog volop gebruikt! Alleen nu wel voor hele andere doeleinden dan voorheen.


SMS als communicatie kanaal gebruiken?

Gebeurt het nog? Jazeker! Veel organisaties gebruiken nog massaal SMS om te communiceren met hun klanten. Denk maar eens aan het ontvangen van een authentication code wanneer je ergens inlogt, de SMS die je krijgt van Thuisbezorgd als de pizza onderweg is of wanneer je een afspraakherinnering krijgt van het ziekenhuis. Herkenbaar toch? Ook jij gebruikt dus nog regelmatig SMS als kanaal. Je reageert alleen niet per se terug. Het is dus niet een kanaal om een gehele conversatie te starten, maar eerder om informatie te ontvangen of om een actie uit te voeren.


Wat zijn de voordelen?

  • Het is een snel kanaal en ideaal voor korte communicatieberichten
  • Bijna elke consument (ook de wat oudere doelgroepen) weet hoe het kanaal werkt
  • Je bent niet afhankelijk van internetverbinding
  • Je kunt het wereldwijd inzetten

Hoe je SMS kan toepassen? 3 voorbeelden!

De grootste partij die organisaties helpt met het toepassen van het SMS-kanaal is een van onze partners: Spryng. Met het afleveren van de juiste informatie, op het juiste moment, bij de juiste persoon, helpt Spryng organisaties met effectiever maken van hun processen, het voorkomen van onnodige kosten en het bevorderen van de tevredenheid van klanten. Met de 3 onderstaande voorbeelden laten we je zien hoe bedrijven SMS toepassen met Spryng en wat de voordelen zijn.


Voorbeeld 1. Het verlagen van no-shows voor afspraken

Je kunt het beste SMS gebruiken voor het versturen van herinneringen voor een afspraak, waarmee je je no-show rate kunt verlagen. Een no-show kost je als organisatie namelijk veel tijd en geld. De klant is niet komen opdagen, maar je hebt ook geen andere klant kunnen inplannen. Bovendien moet je weer een nieuwe afspraak inplannen en wat als de klant deze weer vergeet?

Een praktijkvoorbeeld is een klant van zowel Spryng als Insocial: Team Kappers. Team Kappers maakt gebruik van SMS om ervoor te zorgen dat klanten hun kappersafspraak niet vergeten! Een andere kapper, welke ook klant is van Spryng en Insocial, is Cosmo Hairstyling. Zij verhoogden hun omzet met bijna 25% door de inzet van SMS afspraakherinneringen!



 

Insocial helpt zowel Team Kappers als Comso Hairstyling met het verzamelen van feedback, het verbeteren van de klantbeleving en het delen van klantbeoordelingen. Meer weten?
Bekijk het succesverhaal >


 

Maar ook tandartspraktijken en ziekenhuizen halen veel voordeel uit het versturen van reminders via SMS. Dit omdat klanten een afspraak vaak ver van te voren maken en de kans groot is dat ze deze vergeten. Door de no-shows te verlagen met reminders via SMS, voorkomen organisaties dit probleem. Een ziekenhuis die dit onder andere toepast is het Erasmus MC. Door het versturen van geautomatiseerde SMS afspraakherinneringen, heeft dit medische centrum haar no-show met 70% verlaagd. Wat weer heeft gezorgd voor een flinke reducering in kosten.


Voorbeeld 2. Op de hoogte brengen van bezorgtijden/ophaaltijden

PostNL stuurt, dankzij Spryng, dagelijks duizenden SMS berichten om ervoor te zorgen dat een pakketje op de afgesproken datum en tijd kan worden afgeleverd. Dit scheelt een hoop tijd voor de bezorging en op deze manier kan PostNL efficiënter te werk gaan. Daarnaast is de consument beter op de hoogte over de exacte aflevertijd.

Maar ook voor het ophalen van pakketjes wordt SMS ingezet. Zo worden vele gemeenten door Spryng ontzorgt, doordat burgers met een volledig geautomatiseerde SMS op de hoogte worden gebracht wanneer zij hun paspoort of reisbescheiden af kunnen halen. 


“Spryng heeft veel klanten in de transportsector. Dat is logisch want de logistiek leent zich bij uitstek voor SMS dienstverlening. Als je order onderweg is, wil je je klanten natuurlijk actuele informatie sturen over de exacte bezorgtijd. Wij kunnen notificaties versturen als een bestelling in de winkel, thuis of bij een pick-up point is afgeleverd.”

– Alexander Wanders, Founder van Spryng


Voorbeeld 3. Bereik meer klanten tegelijk met Bulk SMS

Een andere manier om je klanten te informeren per SMS is via Bulk SMS. Met Bulk SMS kun je je doelgroep snel en doeltreffend op hetzelfde moment, en over de hele wereld, benaderen. Het doel van zo’n boodschap is vaak marketing gerelateerd: het versturen van kortingscodes, promoties rondom speciale dagen of bijvoorbeeld het verzamelen van inschrijvingen voor een specifiek evenement. Hierbij kunnen de acties eigenlijk over van alles gaan. Denk maar aan korting bij je favoriete winkel of restaurant. 

Zo zette bijvoorbeeld Diningcity SMS in voor het promoten van de welbekende ‘Restaurant Week’. 10% van al die SMS-berichten heeft ook daadwerkelijk geleid tot een reservering van de consument! 


“SMS is een stuk persoonlijker dan andere communicatiekanalen. Het is echt wat anders dan normaal, waardoor het voor ons aantrekkelijk was om te testen wat het effect zou zijn”.

– Projectmanager van Diningcity

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om SMS in te zetten. Zo kun je het ook gebruiken voor: problemen met het inplannen van personeel, uitstaande rekeningen die betaald dienen te worden of het verzenden van inlog- en verificatie codes.


Partnership tussen Spryng en Insocial

De SMS service van Spryng wordt door Insocial ingezet voor het uitvragen van feedback via SMS. Zo verkrijgen organisaties ook inzicht in de klantentevredenheid op dit kanaal. Wil je meer weten over Spryng? Neem dan een kijkje op hun website!