Wat is 'quiet quitting' en welk effect heeft het op je organisatie
- 04 10 2022
- in
- by Monique van Geest
Quiet Quitting: een term die in het leven is geroepen door TikTok gebruikers en inmiddels wordt opgepakt door de grootste Amerikaanse media. Maar wat houdt 'stoppen in stilte' in? De term suggereert dat medewerkers het minimale doen van wat er van ze wordt verwacht en geen taken aannemen die buiten hun takenpakket vallen. Kortom: gedemotiveerde medewerkers. Met dank aan het thuiswerken, waar medewerkers vaak meer afstand voelen van de bedrijfscultuur en meer vrije tijd kunnen inplannen, lijkt deze trend in een snelvaart te zijn gegaan.
Waarom quiet quitting?
Stel je voor: je bent een medewerker bij een leuke werkgever en doet gemiddeld meer dan wat er in je taakomschrijving staat, ervaart daarbij een hoge werkdruk en maakt lange dagen achter je bureau. Een mooie beloning in de vorm van salarisverhoging of carrièremogelijkheden, zie je hier - ondanks de wereldwijde inflatie en prijsstijgingen - helaas niet voor terug. Zo ontstond, na de corona pandemie, begin 2022 de mentaliteit achter het ‘quiet quitting’.
De term 'quiet quitting' verwijst niet per se naar het opzeggen van een baan. Werknemers willen daarentegen wél hun werkdruk verlagen en buiten werktijd volledig uitgelogd zijn van hun werk. Deze gedachtegang speelt al langer bij de Gen Z generatie, voor wie het vinden van een gezonde balans tussen werk en privé sowieso hoog in het vaandel staat. Maar ook de Millennials onder de 35 doen steeds vaker mee aan deze trend. Het grote nadeel? Deze groep werknemers zal in de loop der jaren alleen maar groeien en een prominentere plek op de arbeidsmarkt innemen.
Werken om te leven
Oorzaken voor zowel het grote ontslag als het in stilte stoppen met werken die vaak worden genoemd zijn onder andere:
- Ontevredenheid over het werk.
- Stagnerende en lage lonen terwijl de inflatie stijgt en de kosten van vaste lasten toenemen.
- Het gevoel niet gewaardeerd te worden op het werk.
- Gebrek aan mogelijkheden om carrière te maken.
- De wens naar een betere balans tussen werk en privé.
- Meer controle over werkuren en het voorkomen van een algehele burn-out.
Volgens de grote denktank Pew Research Center waren bovengenoemde factoren de belangrijkste redenen waarom de meeste Amerikanen in 2021 stopten met werken voor de ene werkgever en doorgroeide naar een andere functie bij een andere werkgever.
Waar men vroeger de mentaliteit ‘hoe harder werken, hoe beter’ had, zien vooral de jongere generaties dit toch echt anders. Zeker wanneer zij merken dat er verder geen perspectief geboden wordt in de vorm van beloningen of doorgroeimogelijkheden. Ze voelen zich steeds vaker niet gezien en leveren veel kostbare tijd in. Dit allemaal terwijl zij het liefst willen werken om te leven en niet andersom.
Een oude term in een nieuw jasje
De term ‘in stilte stoppen' is dan wel nieuw, het fenomeen is dat zeker niet. Het willen hebben van een gezonde balans tussen werk- en privéleven en alleen het absolute minimum doen is een oud concept. De reden dat de term nu zo populair is geworden is TikTok.
Het populaire social media platform staat bekend om de verschillende trends die snel worden opgepakt door gebruikers. Als gevolg hiervan zijn TikTok-trends in sommige gevallen eigenlijk een rebranding van reeds bestaande fenomenen, waarbij in wezen een oude term in een nieuw jasje wordt gestopt. Dit kan resulteren in een golf van populariteit en hernieuwde belangstelling. Dus in stilte stoppen is niet alleen oud, je hebt het misschien zelfs al eens eerder gedaan.
Het effect op de employee experience
Quiet quitting is, zoals je misschien al raadt, een teken van een slechte medewerkersbeleving. Bij deze beleving gaat het er namelijk om dat medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen. Wanneer je focust op een goede employee experience, creëer gelukkige werknemers, verlaag je personeelsverloop en voorkom je dus gevallen van quiet quitting. Een goede balans tussen werk- en privéleven speelt hier ook een grote rol in. Een gelukkiger team wat goed in haar vel zit, zorgt op haar beurt weer voor betere bedrijfsprestaties.
Wat je als organisatie kan doen
Wanneer je als werkgever merkt dat je medewerkers minder gaan doen, betekent het vaak dat zij niet goed op hun plek zitten en misschien zelfs wel ontevreden zijn over hun werkzaamheden. Gelukkig kan je hier verandering in brengen:
- Vind manieren om werknemers het gevoel te geven dat ze gewaardeerd, gerespecteerd en gewaardeerd worden.
- Zorg voor een goede balans tussen werk en privéleven, waarbij gefocust wordt op de fysieke en mentale gezondheid van werknemers.
- Probeer manieren te vinden om een duidelijk carrièrepad aan te bieden en je werknemers vooruit te helpen.
- Verwacht niet zomaar van werknemers dat ze extra verantwoordelijkheden op zich nemen zonder loonsverhoging of andere compensatie.
- Biedt werknemers een salaris boven het minimumloon, dat meestijgt bij inflatie en stijgende prijzen.
- Meet structureel de medewerkerstevredenheid.
Kom erachter hoe tevreden jouw medewerkers zijn
Om de werknemerservaring te verbeteren, moet je goed begrijpen wat jouw medewerkers nu denken, voelen, ervaren en waar zij behoefte aan hebben. Met Insocial meet en verbeter je de Employee Experience, zodat jij een betere werkgever wordt. Creëer gelukkige werknemers, verlaag je personeelsverloop en trek nieuw talent aan met jouw uitstekende reputatie.
In de whitepaper '30 vragen voor je medewerkers' vind je vragen die je kunt stellen om de medewerkerstevredenheid in kaart te brengen en ontdek je welke inzichten je hiermee zal verkrijgen.