Veel service-afdelingen krijgen steeds dezelfde vragen en geven daar ook steeds dezelfde antwoorden op. Eigenlijk zijn dat soort contactmomenten niet echt waardevol. Je kunt die vragen namelijk net zo goed beantwoorden met een video, FAQ of interactieve gids. De menselijke interactie voegt weinig toe. Dit soort ‘low-value contact’ wil je als service-afdeling zo veel mogelijk voorkomen. In dit artikel lees je hoe je dat doet.
Consumenten verwachten veel van je service-afdeling. Ze willen hun vragen via elk kanaal 24/7 kunnen stellen. Vervolgens willen ze niet alleen snel en efficiënt geholpen worden, maar ook persoonlijk. Daar gaat enorm veel tijd in zitten. Het voorkomen van low-value contact voorkomt dat je service-afdeling overloopt.
Steeds hetzelfde antwoord geven, op steeds dezelfde vragen is weinig inspirerend. Het geeft veel meer voldoening als je een klant écht verder kunt helpen. Vermindert het low-value contact? Dan zul je zien dat servicemedewerkers blijer naar hun werk gaan, klanten vriendelijker helpen en langer blijven.
Voor klanten is het veel makkelijker om iets online op te zoeken, dan om contact op te nemen met jouw service-afdeling. Bovendien hebben steeds meer jonge mensen bel angst. Meer dan de helft van de 18- tot 24-jarigen wordt nerveus van het bellen van de klantenservice. Het verminderen van low-value contact helpt dus niet alleen jou, maar ook je klant.
Hoeven je servicemedewerkers geen onnodige vragen meer te beantwoorden? Dan hebben ze meer tijd om iets grondig uit te zoeken of om een klant persoonlijke aandacht te geven. Dat verhoogt de kwaliteit van je service.
Wil jij aan de slag met het verminderen van low-value contact? Zet dan deze stappen:
Voor je iets kunt verbeteren, moet je weten waar het nu misgaat. Waar komt dat low-value contact eigenlijk vandaan? Dat achterhaal je met een slim feedbackproces.
Die feedback kun je op twee momenten uitvragen:
Na een contactmoment met je service-afdeling:
Stel dan bijvoorbeeld deze vraag: “Hadden we dit contact kunnen voorkomen?”
Nadat een klant een self-service tool (zoals een FAQ-pagina) heeft gebruikt:
Stel dan bijvoorbeeld deze vraag: “Ben je hierdoor geholpen?”
Met Insocial richt je zo’n feedbackproces eenvoudig in.
Heb je een tijdje feedback verzameld? Dan kun je gaan analyseren. Kijk welke vragen het meest gesteld worden aan je servicemedewerkers en welke self-service tools het minst goed worden beoordeeld. Zo weet je precies welke verbeteracties de grootste impact gaan maken.
Nu is het tijd om actie te ondernemen. Creëer de self-service tools die nog ontbreken en verbeter de self-service tools die de klant onvoldoende helpen. Er zijn tegenwoordig een heleboel mooie oplossingen waarmee klanten het antwoord op hun vraag zelf kunnen vinden. Vergeet vooral niet te onderzoeken welke self-service tools het beste bij jouw doelgroep passen. Wat voorbeelden:
Door feedback te verzamelen over je nieuwe en verbeterde self-service tools, kom je erachter of ze je klanten nu wél voldoende helpen. Blijkt dat niet zo te zijn? Dan ga je verder met verbeteren. Om je low-value contact laag te houden, wil je deze cyclus continu blijven herhalen.
Met Insocial vraag je eenvoudig feedback uit via al je kanalen. De feedback zie je automatisch terug in overzichtelijke rapportages, waardoor je snel ziet waar het beter kan.
Benieuwd hoe Insocial jou kan helpen om je low-value contact te verminderen? Wij laten het je graag zien.