Chatbot Experience


Haal het optimale uit je klantenservice met effectieve chatbot feedback

Een chatbot vervangt steeds vaker de oude vertrouwde klantenservicemedewerker. Dit is een digitale machine die kan chatten, ofwel een chattende robot. Een geautomatiseerde gesprekspartner inzetten als klantcontact biedt veel voordelen, maar is niet in staat om een goed functionerende service agent vervangen. Het is daarom belangrijk om een chatbot doordacht in te zetten en het effect daarvan regelmatig te monitoren. Zo zorg je dat jouw klanten de ideale chatbot experience beleven.

De waardevolle aanvulling van een chatbot

Bij veel organisaties en ondernemingen stelt een groot deel van de klanten vragen waarvoor een standaardantwoord genoeg is. Hiervoor is een chatbot prima inzetbaar. De klant kan sneller worden geholpen, want er hoeft niet gewacht te worden op een medewerker die tijd heeft. Bovendien kan door de hulp van de chatbot de werkzaamheden van de service agent verbeteren. Deze kan zich namelijk richten op complexe zaken en daarbij meer tijd besteden aan de klant.

Hier moet je oppassen met chatbots

De programmatuur van veel chatbots zorgt ervoor dat de antwoorden op de klantvragen steeds beter worden. Dit komt doordat er AI (Artificial Intelligence) wordt gebruikt. Hierbij leert het systeem als het ware steeds nieuwe dingen door de data of impulsen die het krijgt. Software met spraaktechnologie is daar ook een voorbeeld van. Toch werkt een chatbot niet perfect. Klanten met een ingewikkelde vraag worden misschien niet begrepen, waardoor er irritatie kan ontstaan. Ook mist een chatbot de empathie die soms nodig. Is de klant al geïrriteerd omdat er bijvoorbeeld een apparaat niet goed functioneert of een dienst niet naar tevredenheid is uitgevoerd? Dan kan een service agent verbeteren wat er aan klantvertrouwen is stukgegaan.

Chatbot feedback: het belang van monitoren

In veel gevallen is een chatbot het eerste contact van een klant bij een onderneming. Het is daarom belangrijk om te weten hoe de chatbot experience verloopt, zodat je geen (potentiële) klanten verliest. Dit vind je uit via chatbot feedback. Insocial heeft daarvoor speciale software ontwikkeld waarbij de chatbot naar de ervaringen van de klant vraagt. Aan de resultaten zie je waar het misgaat en hoe je de knelpunten kunt verbeteren. Maak je ook gebruik van andere feedback solutions van Insocial? Dan zijn de resultaten eenvoudig te vergelijken in je Insocial platform. Zo zie je bijvoorbeeld of het klantcontact met de chatbot beter of slechter presteert dan via e-mail, social media en de telefoon.

Laat Insocial helpen met je chatbot

Wil je profiteren van de voordelen van een chatbot, maar wel controle houden over de kwaliteit van het contact met je klanten? Met onze feedback solutions weet je precies hoe je chatbot presteert. Check daarom snel onze demo en ontdek hoe je het beste uit je chatbot haalt!

Demo