Het doel van een detacheerder is om een zo passend en mooi mogelijke carrière te bieden aan hun werknemers bij verschillende opdrachtgevers. Het gaat dus niet om simpelweg een eenmalige werving en selectie. Werkgeluk is daarmee een centraal onderwerp binnen de doelstellingen van een detacheerder. Maar ook de tevredenheid van de opdrachtgever over de werknemers is belangrijke factor hierin.
Omdat je als detacheerder te maken hebt met twee partijen (de opdrachtgever en de werknemer), kan het erg lastig zijn om op tijd ontevredenheid te signaleren en een misplaatsing te voorkomen. Deze tevredenheidsdriehoek laat precies zien hoe je de tevredenheid tussen de verschillende partijen kunt meten, waardoor je waardevolle inzichten naar voren haalt vanuit verschillende hoeken. Hiermee kun je direct actie ondernemen!
Tevredenheid detacheerders meten met de tevredenheidsdriehoek
Tussen de drie partijen (de detacheerder, de werknemer en de opdrachtgever) ontstaan verschillende relaties waar je de tevredenheid over zou willen weten. Namelijk tussen de detacheerder en de werknemer, tussen de detacheerder en de opdrachtgever en tussen de opdrachtgever en de werknemer.
In de afbeelding hieronder worden deze drie relaties gevisualiseerd. De pijlen geven aan in welke richting de tevredenheid gaat. Onder de afbeelding vind je de omschrijving van deze relaties en de bijbehorende tevredenheid in elke relatie.
1. De werknemer over de detacheerder
Wanneer een detacheerder een werknemer aanneemt en geplaatst heeft bij een opdrachtgever, is het interessant om te weten wat de werknemer vond van deze dienstverlening. Wat vindt de werknemer van de dienstverlening? Hoe heeft hij of zij het proces ervaren? Hoe zit het met de communicatie vanuit de detacheerder? Was dit voldoende? Door de juiste vragen te stellen, kun je dit proces optimaliseren en je werknemers (nog) gelukkiger maken!
Voorbeeldvragen
– Kun je in het kort samenvatten hoe je het vindt om te werken bij ons?
– Voldoet [naam detacheerder] aan je verwachtingen?
– Ben je tevreden over de informatie die je van ons hebt ontvangen?
– Op een schaal van 0 tot 10, zou je ons als werkgever aanbevelen aan één van je vrienden? (eNPS)
– Heb je nog op- of aanmerkingen waar wij van kunnen leren? Zijn er verbeterpunten?
2. De opdrachtgever over de detacheerder
Naast de werknemer, wil je ook uiteraard weten wat de opdrachtgever vond van de service. Zijn je opdrachtgevers tevreden over de snelheid van het plaatsen en de communicatie in dit proces? Wat kun je doen om dit te verbeteren? Met de onderstaande vragen achterhaal je precies die inzichten die je nodig hebt.
Voorbeeldvragen
– Hoe tevreden ben je over onze samenwerking/het aanvraagproces? (CSAT)
– Wat is de voornaamste reden van het gegeven cijfer?
– Wat vind je van de informatie die je van ons hebt ontvangen?
– Hoe waarschijnlijk is het dat je [naam detacheerder] zou aanbevelen personen in jouw netwerk? (NPS)
– We leren graag van je feedback. Heb je nog verbeterpunten voor ons?
3. De werknemer over de opdrachtgever
De werknemer zal iets vinden over jouw dienstverlening, maar wat eigenlijk nog belangrijker is: hoe ervaart de werknemer haar of zijn nieuwe opdrachtgever? Hoe beviel de eerste kennismaking? Is de werknemer blij met de werkzaamheden? En hoe verliep het inwerktraject? Door dit uit te vragen, weet je veel eerder wanneer een plaatsing misschien niet helemaal juist is en kun je direct ingrijpen.
Voorbeeldvragen
– Hoe tevreden ben je over je nieuwe opdrachtgever?
– Wat is de voornaamste reden voor je gegeven antwoord?
– Wat vond je van het inwerktraject?
– Welk cijfer geef je deze opdrachtgever op basis van je eerste ervaringen?
– Heb je nog op- of aanmerkingen over de opdrachtgever? Wat kan er beter?
4. De opdrachtgever over de werknemer
Andersom geldt dat natuurlijk ook. De organisatie moet ook tevreden zijn met haar nieuwe werknemer. Ook hier kun je vragen over stellen om hierachter te komen, zodat je snel kunt ingrijpen in het geval van een misplaatsing.
Voorbeeldvragen
– Hoe tevreden ben je over de werknemer die we bij je hebben geplaatst?
– Kun je kort omschrijven hoe [naam werknemer] functioneert op het werk?
– Welk cijfer zou je deze plaatsing geven?
– Kun je dit cijfer toelichten?
– Heb je nog op- of aanmerkingen over de werknemer? Wat kan hij of zij verbeteren?
Wat kun je met deze inzichten?
Gelijk actie ondernemen bij ontevredenheid
Al de verschillende tevredenheidsscores zijn zichtbaar in het dashboard van Insocial. Met automatische alerts kun je negatieve beoordelingen direct doorzetten naar de juiste persoon, bijvoorbeeld: de contactpersoon van de desbetreffende opdrachtgever en werknemer.
Wanneer zowel de opdrachtgever en werknemer ontevreden zijn over elkaar, is het een goed idee een herplaatsing te overwegen. Is er één van de twee partijen ontevreden? Dan helpt het om in ieder geval beide partijen te contacten en te kijken wat er aan de hand is.
Jouw dienstverlening als detacheerder verbeteren
Door zowel te vragen aan de werknemers als de opdrachtgevers wat ze van jouw dienstverlening vinden, kun je processen gaan verbeteren vanuit beide perspectieven. Zo leer je je klanten/werknemers en hun behoeftes beter kennen en kun je hier op inspelen.
Je werknemers en opdrachtgever gelukkiger maken
Hoe meer plaatsingen volledig naar tevredenheid worden uitgevoerd, hoe blijer en gelukkiger jouw klanten en werknemers zijn. Tevreden klanten zijn ook veel eerder geneigd om nog een keer van jouw dienstverlening gebruik te maken of om deze aan te bevelen aan anderen (mond-tot-mond reclame). Maar wat echt impact maakt? Dat is als je als detacheerder juist snel schakelt wanneer het mis lijkt te gaan. Dit creëert een gevoel van vertrouwen, zowel voor de werknemers als de opdrachtgevers.
Succesverhaal van een detacheerder: Lead Healthcare
Lead Healthcare is een detacheerder binnen de zorg en bestaat uit twee bedrijven: PharmaLead en MediLead. PharmaLead focust zich op het detacheren binnen de apothekerswereld. MediLead focust zich op verpleegkundigen in ziekenhuizen. Lead Healthcare heeft als visie om het werkgeluk centraal te stellen. Want als je werknemers gelukkig zijn, zal ook de patiënt de beste zorg krijgen.
“Voorheen hadden we een jaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek, maar daarmee tastten we eigenlijk een beetje in het duister over hoe onze medewerkers in de wedstrijd zitten. Dankzij Insocial hebben we nu continu feedback en weten we hoe het gaat met onze mensen. Dat helpt ons ontzettend!”
David van Hartskamp – CEO van Lead Healthcare
Insocial meet de tevredenheidsdriehoek voor Lead Healthcare, waardoor zij continu inzichten verkrijgen in de tevredenheid over hun dienstverlening en de tevredenheid tussen werknemer en opdrachtgever. Hiermee kunnen zij hun dienstverlening verbeteren en optimaliseren naar de wensen en behoeften van zowel de klant als de werknemer. Ook is de ontevredenheid tussen de twee (werknemer en opdrachtgever), als die er is, snel te signaleren. Lead Healthcare kan in dit geval gelijk schakelen om verdere ontevredenheid te voorkomen.
Gratis demo van Insocial
Wil je, net als Lead Healthcare, meer inzicht in de tevredenheid van je werknemers en opdrachtgevers? In een gratis demo vertellen we je meer over onze feedback oplossingen en hoe jij deze in kunt zetten om meer succes te behalen met jouw organisatie. De demo is geheel vrijblijvend!