Reviewbeleid - Insocial
Wat houdt de review wetgeving in?
Sinds 28 mei 2022 is er een nieuwe wetgeving actief die het plaatsen van nep reviews en de manipulatie op review vlak verbiedt. Hier staan wij dan ook volledig achter. Een organisatie kan namelijk alleen haar processen en producten verbeteren als de klantfeedback echt is en niet gemanipuleerd of vervalst wordt. Als feedback platform, begeleiden en leren we onze klanten graag betreft de nieuwe review regels. Op deze pagina lees je wat deze nieuwe wetgeving betekent.
1. Wat houdt de wetgeving precies in?
De verantwoordelijkheid ligt volledig bij jou als organisatie. Zo dien je het volgende te kunnen aantonen:
- Wie de schrijver is van de gepubliceerde review
- Welke aantoonbare relatie de schrijver van de gepubliceerde review heeft
Met relatie bedoelen wij: er is een aankoop gedaan of er is een contactmoment geweest dat deze gepubliceerde review rechtvaardigt. Samengevat moet de review dus legitiem zijn en aantoonbaar geschreven zijn door geverifieerde personen.
2. Hoe kunnen klanten van Insocial de reviews testen op echtheid?
- Door middel van slimme feedback uitnodigingen, worden klantgegevens aan de hand van metadata meegestuurd met de review. Op deze manier kan je bedrijf de reviews nalopen op echtheid en klantgegevens. De kans is hierdoor nihil dat de reviews nep zijn, omdat de klant van onze klanten op persoonlijke uitnodiging een feedback uitnodiging krijgen. Als bedrijf kun je zo gemakkelijk de zendlijst controleren op echtheid van mailadressen en vergelijken met het klantenbestand indien gewenst.
- Tevens worden IP-adressen meegestuurd. Ook op deze manier kunnen de reviews worden gecheckt op echtheid.
- Insocial raadt ten zeerste af om negatieve reviews te verwijderen. Tevens wijst Insocial erop dat het - zonder legitieme reden - verwijderen van negatieve reviews strafbaar is. De verantwoordelijkheid blijft bij de klant.
- Bij versturen van een uitnodiging wordt gecontroleerd of het e-mailadres uniek is.
Tevens voeren wij onderzoeken uit op de reviews die bij ons gemeld worden. Zowel de consument als onze klanten kunnen een melding maken van een review. Wij voeren onafhankelijk onderzoek uit naar de aangemelde review(s).
3. We willen onze klanten erop attenderen dat vanaf 28 mei 2022:
- Je op de website duidelijk moet aangeven hoe je nep reviews tegengaat. Hierbij kun je ook linken naar deze pagina van Insocial.
- Je mag je niet voordoen als een consument en zelf reviews plaatsen over je eigen producten of diensten.
- Je mag een reviewer niet betalen of voordeel geven om een review te schrijven zonder dit bij de review aan te geven. Dit moet je uitdrukkelijk erbij vermelden, bijvoorbeeld met een label ‘Gesponsord’.
- Je mag geen negatieve reviews verwijderen zonder dit te vermelden en alleen de positieve laten staan. Tenzij je kunt aantonen dat een negatieve review vals en dus onrechtmatig is.
- Geef geen korting weg in ruil voor het schrijven van een beoordeling. Zowel de Autoriteit Consument & Markt (ACM), Google als potentiële klanten staan negatief tegenover deze actie. “In feite koop je dan namelijk reviews”, stelt Brock. “78% van de kopers onderzoekt of een review authentiek is. Korting geven verlaagt die authenticiteit (kvk, 2022).
Delft, 31 mei 2022