Insocial Blog

6 tips voor de overgang van thuiswerken naar kantoor

Geschreven door Monique van Geest | 26-jul-2021 7:11:46

Coronabeperkingen voorbij en weer terug naar kantoor: hoe staan je medewerkers hierin?

Covid-19 bracht een ware omwenteling in de wereld. Het hele arbeidsproces werd op zijn kop gezet en thuiswerken maakte een groei als nooit tevoren. Voor veel werkgevers en werknemers was het wennen, maar nu blijkt toch een groot deel de voordelen te ervaren van het werken vanuit huis. Het actualiteitenprogramma EenVandaag publiceerde in juli dit jaar een onderzoek dat laat zien, dat maar één op de tien thuiswerkers volledig wil terugkeren naar het kantoorleven. De rest wil gedeeltelijk of geheel thuis blijven werken. Ook TNO heeft gedurende de pandemie diverse onderzoeken onder de thuiswerkers uitgevoerd. Hieruit blijkt dat een kwart volledig of grotendeels het liefst zijn of haar baan vanuit thuis wil blijven doen. De helft van alle ondervraagden zou graag kantoor en thuiswerken willen combineren. Met de versoepeling van de maatregelen is er dus opnieuw een grote uitdaging voor bedrijven en organisaties. Want hoe laat je als werkgever de terugkeer van je medewerkers naar kantoor zo goed mogelijk verlopen?

 

1. Breng de voordelen van thuiswerken voor jouw organisatie in kaart

Nu er meer mogelijk is wat betreft thuis- en op kantoor werken, is het belangrijk om alle voor- en nadelen van thuiswerken voor de organisatie in kaart te brengen. Binnen iedere organisatie is de impact van fulltime thuiswerken anders en brengt dus andere voordelen met zich mee. Denk hierbij aan: keuze uit een groter aantal sollicitanten, minder kantoorkosten, grotere productiviteit en onafhankelijkere medewerkers doordat ze zelf hun werkdag indelen. Deze voordelen wil je niet mislopen en behouden.

 

2. Verkrijg inzicht in de schade

Behalve voordelen heeft het lange thuiswerken ook (enige) schade aangebracht. Schade op verschillende terreinen, maar ook in de vorm van achterstallig onderhoud aan je processen. Herstelwerkzaamheden zullen met name plaatsvinden op het gebied van innovatie, opstarten van nieuwe projecten, begeleiding vanuit managers en de bedrijfscultuur. Bij terugkeer op kantoor zijn dit onderdelen waar de focus op moet liggen.


3. Meet de tevredenheid van de medewerker

Een goed hulpmiddel om achter de tevredenheid van de medewerkers te komen is de zogenaamde Employee Experience. Hiermee meet je hoe de werknemers jou als werkgever ervaren. Dit is een ideale methode om in te zetten bij een grote verandering als die van het werken vanuit thuis naar het werken op kantoor.

Insocial heeft de juiste tools om de tevredenheid van medewerkers tijdens elke interactie te meten. Dat kan vanaf het sollicitatiegesprek tot en met de laatste werkdag. Eén van de sterkste punten van deze software is de mogelijkheid tot surveys. Deze kun je namelijk perfect inzetten voor de terugkeer van je medewerkers naar het kantoorleven.

 

4. Zet pulse surveys in voor betrokkenheid en succes

Met enquêtes geef je jouw medewerkers een stem. Betrek ze in de terugkeer naar het kantoor door ze bijvoorbeeld te laten stemmen over maatregelen. Via een survey kun je er zo achter komen hoeveel mensen geheel of gedeeltelijk op kantoor willen werken. Of zelfs wat voor hen de ideale tijdsverdeling tussen kantoor en thuis is. Aangezien de mogelijkheid bestaat om de vragen anoniem te laten beantwoorden, krijg je een eerlijk inzicht. Bovendien kun je de enquêtes op verschillende tijdstippen uitvoeren. Houd bijvoorbeeld eerst een digitale vragenronde voordat de terugkeer naar het kantoor aanvangt. En stel dezelfde vragen een maand later nog eens. Zo weet je of je op de goede koers zit of dat je moet bijsturen. Natuurlijk kun je ook tussendoor korte pulse surveys doen om de stemming te peilen.

 

5. Zorg voor juiste verwachtingen en bouw rustig op

Op het moment dat de ideale (nieuwe) werksituatie helder is moet er rekening worden gehouden met een rustige opbouw. Eén of twee dagen naar kantoor per week heeft al enorme impact op onderling contact. En dit is belangrijk voor innovatie en betrokkenheid onderling.

Start de eerste weken met slechts één dag op kantoor. Verhoog dit na een aantal weken naar twee dagen op kantoor. Werk zo op een rustig tempo door naar het aantal dagen dat met het team is afgesproken. Bespreek de opbouw en het verloop op voorhand met het team. Hiermee creëer je een juiste verwachting, worden onduidelijkheden vermeden en stel je het team op hun gemak.

 

6. Neem de juiste beslissingen met de hulp van duidelijke statistieken

Wat de keus van jouw organisatie voor de toekomst ook wordt. Je kunt met behulp van Insocial snel meten of je op de goede weg zit. Dat geldt niet alleen voor de Employee Experience. Wij hebben namelijk ook tools voor het meten van de User Experience, Customer Experience, Service Experience en Brand Experience. Dus zorg dat je weet hoe je bedrijf en werkwijze scoort en neem snel contact op met het team van Insocial!

 

Behaal meer succes dankzij gelukkige werknemers

Een goede Employee Experience resulteert in blije en tevreden werknemers die een stapje meer- zetten voor de organisatie en voor de klant. Het zorgt voor:

  • Hogere productiviteit
  • Lager verzuim
  • Lagere turnover
  • Je trekt meer nieuwe talenten aan

Dit wil jij toch ook bereiken? Vraag een vrijblijvende demo aan en ontdek wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen!